Nationale Hypotheek Garantie

In 2024 stijgt de NHG-grens

Om de risico’s voor een hypotheekhouder te verkleinen dat de hypotheek niet meer betaald kan worden is er een mogelijkheid om een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten.

Voor de aanschaf van een woning wordt meestal geld geleend van een erkende geldverstrekker om de woning te financieren, door middel van een hypotheek. De hypotheek is officieel een zekerheidsrecht, de woning is bij een hypotheek het onderpand. Dat betekent dat de woning de zekerheid geeft voor de geldverstrekker dat ze hun uitgegeven lening terugkrijgen. Concreet houdt dit in dat de geldverstrekker het recht heeft jouw registergoed door te verkopen wanneer jij betalingsproblemen hebt en de hypotheek niet meer kunt aflossen. De lener moet de lening voor een woning in maandelijkse bedragen aflossen en over het geleende geld een rente betalen. De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van diverse factoren waaronder het risico, hierin kan de NHG de hypotheekrente verlagen.

 

Er zijn risico’s dat je een hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld door het verliezen van je baan, het komen in schulden of arbeidsongeschikt worden. Wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen kan het gevolg zijn dat je het onderpand moet verkopen. Wanneer de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning zal de woning met verlies worden verkocht en blijft er voor de lener een restschuld over. Voor dit soort situaties is er de NHG, je wordt dan geholpen met het afbetalen van de restschuld.

 

De NHG betaald in deze situatie van een restschuld de schuld af aan de bank, je hebt dan een schuld bij de NHG. Onder bepaalde voorwaarden wordt deze kwijtgescholden bijvoorbeeld bij scheiding, overleiden van je partner, als je arbeidsongeschikt bent geraakt of als je je baan bent kwijtgeraakt (buiten jouw schuld).

De NHG krijg je onder bepaalde voorwaarden tot een NHG-grens. Het aankoopbedrag van het huis mag dan maximaal de NHG-grens bedragen.

JAARTAL

ZONDER EBV*

MET EBV*

2024

€435.000,-

€461.100,-

2023

€405.000,-

€429.300,-

2022

€355.000,-

€376.300,-

 

*EBV staat voor Energie Besparende Voorzieningen wanneer je hierin investeert mag je 6% meer lenen.

Voordeel van een hypotheek met NHG is met name dat je zekerheid hebt dat je geholpen wordt door de NHG als je in flinke financiële problemen komt, je hebt een vangnet. Hiervoor betaal je wel een eenmalige premie van 0,7%, deze is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Omdat de geldverstrekker meer zekerheid heeft krijg je in ruil vaak een lagere rente en heb je dus lagere maandlasten.